Hiển thị các bài đăng có nhãn Feline. Hiển thị tất cả bài đăng
Hiển thị các bài đăng có nhãn Feline. Hiển thị tất cả bài đăng

Thứ Sáu, 28 tháng 2, 2014

The genus Machairodus is a little fuzzy on the species that it actually contains. Because the fossil record is incomplete, different extinct big cat species have been moved both in, and out of the genus. It also doesn't help that some of the species have been reclassified, combined, or moved to subspecies status... but such is the finicky nature of fossils!

At any rate, Machairodus refers to a group of very large cats, all of whom lived in North America between about 11 million, and 120,000 years ago.

These cats were of the "saber-toothed" variety, possessing long, thin, knife-like canine teeth. Those teeth, combined with their short legs, meant that they probably hunted by ambushing prey, rather than by chasing it down. Machairodus species are often draft with spots or stripes, since that coat pattern would've served them well as camouflage during their ambush hunts.

Status : Extinct, lived 11.6 million to 124,000 years ago
Location : North America
Size : Length up to 8ft (2.5m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : †Machairodus
Image : Carnivora

Thứ Ba, 18 tháng 2, 2014

Felis nigripes
Today's animal may look like a normal house cat, but it is actually a wild animal that you want no where near your sofa! Black-footed Cats are some of the smallest wild cats in the world and are close relatives to our domesticated pets.

As adults, Black-footed Cats rarely weigh in at more than 5lbs. They have spotted bodies, and feet that are black on their toes and pads, hence the name.

The species is hard to come by in the wild. They are not only small, they are solitary and nocturnal as well. The Cats hide out in dense grasses during the daytime hours, and are very skittish when other creatures come near.

As with all cats, the Black-footeds are carnivores. They eat mostly rodents and small birds, and will consume up to 1/6 of their body weight every single night.

Black-footed Cats are considered Vulnerable, due to habitat loss and the use of pesticides that make their way up the food chain. They are one of the lesser studied cat species in the wild, but there are about 700 kept in Zoos worldwide. They have been successfully bred in captivity, though not many times.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Africa
Size : Length up to 17in (43cm), Weight up to 4.5lbs (2kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis-- Species : F. nigripes
Image : Patrick Apfeld

Thứ Sáu, 13 tháng 9, 2013

Meet the Chartreux, an old and rare cat breed from France that has popped up in writings and art for the last 500 years.

As with many breeds, its origins are mysterious. We know they were in France by the 16th century, but before that it is unknown. Some say that are descended from cats owned by the Carthusian Monks who settled near Grenoble in the 11th century. Others say the cats originally came from the Middle East, and were brought to France by returning Crusaders. Either way, the cats were recognized as a breed by the 18th century.

During World War I, however, the cats were almost completely wiped out, and it took a handful of very dedicated breeders to bring them back and sustain them through WWII. Today, all French pedigreed Chartreux cats are named in a specific way. Their official names must all begin with a letter that corresponds to their year of birth. For example, 2013 is the "I" year, so all registered names must start with that letter. K, Q, W, X, Y, and Z are not used.

Chartreux cats are large and muscular, and are known for their blue-grey coloration and water-resistant double coats. They are generally quiet, non-aggressive, affectionate, and intelligent. Some have been described as "dog-like" in their ability to learn tricks and problem solve.

Status : Doemsticated
Location : France
Size : Weight between 10-14lbs (4.5-6.3kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis-- Species : F. catus
Image : 4028mdk09

Thứ Ba, 3 tháng 9, 2013

Lynx lynx
There are four species of Lynx in the world,  and the Eurasian Lynx is the most widely distributed. In fact, it has one of the largest ranges of any cat on the planet! These felines are found from Western Europe, to the steppes of Central Asia, all the way to the far reaches of Siberia-- and their historical range was even larger than that!

After Brown Bears and Wolves, Eurasian Lynxes are the largest predators through most of their range. Though only 45lbs, they are able to stalk and take down much larger prey, including Caribou and Elk. They more commonly feed on smaller ungulates like musk Deer, Roe Deer, and Chamois, and they will also eat the occasional rodent, bird, or rabbit.

Eurasian Lynxes are solitary, with the exception of a mother raising her cubs. She will have as many as four kittens at a time, and they are born blind and helpless. They'll open their eyes after 10-14 days, and will start eating solid food four to six weeks after that. All in all, the cubs will stay with their mother for about ten months, which neatly coincides with when the next breeding season begins!

Overall, the Eurasian Lynx population is large enough that they are considered to be of Least Concern. However, deforestation and hunting have lowered their numbers in some areas, and their current range is now smaller than what it historically was.

They actually were extinct in most of Western and Central Europe until a few decades ago when they were reintroduced to countries like Germany, France, and the Czech Republic. The Lynx are still absent in Britain (where they lived until about 1,500 years ago) but could be reintroduced there as well.

IUCN Status : Least Concern
Location : Europe, Asia
Size : Height up to 28in (70cm), Weight up to 45lbs (21kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Lynx-- Species : L. lynx
Image : Creative Commons

Thứ Bảy, 11 tháng 5, 2013

The Birman is a breed of cat that should not be confused with the Burmese (which has a similar name) or the Siamese (which has similar coloration). These cats are a breed all their own, and have been recognized as such since 1925.

Birman Cats have a history that is shrouded in mystery and legend. No one is 100% sure of their true origins, but one common belief is that they came from Burma (the French name is Bimanie) and were originally kept by temple priests. They eventually made their way to France, either as gifts or through smuggling, but by World War II they were almost completely wiped out. Only two cats remained, and the breed was rebuilt using their offspring and by outcrossing to Persian and Siamese cats.

Birmans have medium-long hair that is pale all over the body, with dark points on the faces and feet (called colorpoint). Interestingly, Birmans are one of the few cat breeds that are colorpoint... except for their feet. Though their legs grow dark in color, their toes are white. Birman kittens are born white, and start to develop color around 1 week old.

Personality-wise, Birmans are quiet, but like attention. They tend to follow their owners around are are quite social.They are both calm and playful, and are a good breed choice for those who have small children or other pets

Status : Domesticated
Location : France, Burma?
Size : Weight up to 12lbs (5.5kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : F. catus
Image : D.Maillard

Thứ Bảy, 27 tháng 4, 2013

Uncia uncia
Happy 3 years of animals everybody! Wow, it's weird to think it's been that long already!

Today we'll be learning all about the rare and beautiful Snow Leopard, an endangered species of cat that lives in the snowy mountains of Asia. These striking creatures have thick furry coats, stocky bodies, wide paws, and small ears. All of those traits help them to survive in cold, rocky climates. Another great adaptation?  Their tails! They have tails that help them to balance while moving about, and they can nearly double the overall body length.

Snow Leopards are solitary, and the only times they are seen with others of their own species are during mating, or when a mother is rearing her cubs. She will usually only have one or two cubs at a time, and they are helpless at birth. They first leave the den around 2-4 months, but will live with mom for up to two years!

During their time with mom, young Snow Leopard learn to hunt. These cats can take down prey three times their size (like Ibex and Deer) but they also eat rodents, rabbits, and other small creatures as well.

Sadly, these cats are declining in number. Poaching is one of the threats, as they are killed for their skins and for their body parts which are used in traditional medicines. They are also losing their habitat, and it is estimated that there are only about 6,000 left in the wild. Luckily they can be bred in captivity, and there are an additional 600-700 in zoos worldwide. There are also several agencies working to promote the conservation of the species.



IUCN Status : Endangered
Location : Asia
Size : Body Length up to 50in (1.3m), Weight up to 120lbs
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Uncia -- Species : U. uncia
Image : Gunnar Ries

Thứ Hai, 18 tháng 2, 2013

Neofelis diardi
The Sunda Clouded Leopard has only been a designated species since 2006. before that, it was considered to be a subspecies of the Clouded Leopard which lives on the Asian continent.

The Sunda (or Borneo) Clouded Leopard is only found on Borneo and Sumatra. They are the largest felines on those islands, and can be identified by the irregularly shaped cloud-like ovals on their coats.

Not much is known about the behavior of these cats. They have low population densities and are very secretive. They are most likely solitary animals that hunt from the ground but use trees for shelter and protection.

The species is listed at Vulnerable, and the population is on a decline. Habitat loss is a major concern, as is hunting for pelts. They live in a few protected areas, but there is more conservation work and research to be done.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Borneo and Sumatra
Size : Weight up to 55lbs (25kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Neofelis -- Species : N. diardi
Image :  photosbypaulo

Thứ Tư, 13 tháng 2, 2013


In the past we've learned about the now-extinct Barbary Lions, and the near-extinct Asiatic Lions. Today we're going to cover the African Lions-- a term that encompasses several different subspecies, including the two aforementioned types. Overall there are 6 extant African subspecies, and they can be found throughout the continent.

Lions are actually the only big cats in the world that live in groups-- the rest are solitary. These groups, called "prides" contain several related females, a handful of males, and their offspring. Young females will usually stay with their mother for life, while young males will eventually leave and try to take over their own pride. The sexes have their roles within the prides-- females are the primary hunters, while males guard the territory thanks to their large size and intimidating appearance. (The males also serve as babysitters while the females are hunting).

The females hunt cooperatively, working together to take down prey that is bother larger and faster than they are. Of course, they aren't above stealing the kills of other predators, and will happily take food from Hyenas   and other carnivores. Hunting is hard work, and takes a lot of energy to take down a Wildebeest. Because of that, they will sleep as long as 21 hours a day!

Did you know that a Lion's mane can tell you not only where they are form, but how successful they are? Manes differ in size and color across the subspecies, and the darker and thicker it is, the healthier the cat.

Overall, Lions are considered to be Vulnerable. They are doing better than many other big cats, are found in several protected areas, and have a successful captive breeding program. However, they are still hunted in many areas, and they are losing both their habitats and their once-abundant prey. The wild population is currently on the decline.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Africa
Size : Length around 6ft (1.8m), Weight around 400lbs (181kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Panthera -- Species : P. leo

Chủ Nhật, 20 tháng 1, 2013

Lynx pardinus
It is estimated that there are less than 150 adult Iberian Lynxes left in the wild, making it one of the most endangered cats on the planet. In fact, were they to go extinct, they would be the very first cat to do so since prehistoric times.

Iberian Lynxes are found only in a few isolated pockets in southern Spain. They were once found in Portugal too but it is unknown whether any still remain there. There only two main breeding grounds, one with a few dozen, and the other with perhaps a hundred... though the two groups are divided by enough distance that they do not intermingle. This of course makes the species even more vulnerable.

As with most endangered species, habitat loss has played a major role in the decline of the Iberian Lynx. However, there is another cause that is even more devastating. The primary prey of this cat is the European Rabbit. 80-100% of their diet is made up of these lagomorphs. Because rabbit populations are in decline (due to hunting and a disease called Rabbit Hemorrhagic Disease) the Lynx have little to eat. Some attempt to hunt other prey, but that puts them in competition with other carnivores. The result is that the Lynx populations declines right along with that of the rabbit.

There is some hope though. The two main areas where the Lynx live are now being carefully managed, and there are efforts being made to revitalize the rabbit populations there. Furthermore, captive breeding is making some strides, and these new kittens are being used to boost the wild populations. There is hope that additional populations will be reintroduced to areas that the cats once lived it.

IUCN Status : Critically Endangered
Location : Spain and Portugal
Size : Length around 40in (1m), Weight around 30lbs (13.6kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Lynx -- Species : L. pardinus

Thứ Bảy, 15 tháng 12, 2012

Felis lunensis
Did you know that the Felis genus, which contains domesticated cats, has been around for 12 million years? Today's animal isn't quite that old, but it did live around 2.5 million years ago, and is one of the very first "modern" cats.

Felis lunensis, also known as Martelli's Cat, was discovered in the early 1900s. Its fossils were uncovered in both Italy and Hungary, and the common name comes of the naturalist who first described it-- Ugolino Martelli.

Martelli's Cat may actually be a direct ancestor of domesticated cats. It appears that the Asian Wildcat, F. silvestris, evolved from them. One of the subspecies of that animal, F. s. lybica, is the wildcat that housecats were domesticated from!

Status : Extinct for 2.5 million years
Location : Europe
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : †F. lunensis

Chủ Nhật, 9 tháng 12, 2012

Munchkin Cat
The Munchkin is a very new breed of cat that has only been around for 30 years or so. Its creation has led to controversy, as there are many who believe that significant health issues will arise, and that the breed itself is based completely on a mutation.

Munchkins have very short legs, similar to the Dachshunds and Corgis in the dog world. This trait is genetic, and cats sporting the short legs were reported back in the 1940s. In 1983 in Louisiana, a woman found a pregnant stray and took her in. Half of the resulting kittens had short legs, and it is from that cat that the Munchkin breed descends from.

There was uproar in the early 90s when the breed was first introduced to the cat show circuit. Many believed that these cats would end up having major hip and spine problems, but so far there has been little conclusive evidence for this-- the problems that have arisen are those that can be found across many species of domestic cat. Though there is the issue of breeding-- two crossed Munchkins are likely to have a very small litter size, as kittens with the trait are often non-viable.

The controversy continues, as several cat organizations do not, and will not officially recognize the breed. They cite that it is a cat based upon an abnormality and a genetic disease, and that they are un-sound. There are a handful of registries that do recognize them, including TICA and the United Feline Organization.

Status : Domesticated
Location : United States
Size : Weight upt o 9lbs (4kg)

Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : F. catus

Thứ Ba, 4 tháng 12, 2012

Panthera gombaszoegensis
The modern big cats are spread all over the world, but then to have very distinct ranges. Tigers in Asia. Cheetahs in Africa. Jaguars in South America. But in the past this was not the case. Lions lived in Europe and Asia. There was a strange Cheetah-like cat in North America, and today we'll learn that there were Jaguars in Europe.

The European Jaguar lived about 1.5 million years ago, and its fossils have been found throughout central and western Europe. These cats were larger than their cousins who now live halfway around the world, reaching nearly 450lbs in size. They were probably solitary creatures, and their size allowed them to take down large prey.

European Jaguars were so similar to the big cats of today that they belong to the very same genus (Panthera). There are even some who think they might be a subspecies of modern Jaguars!

So if there were Jaguars in Italy, how the heck did they all end up in South America 1.5 million years later? Well, there were also Jaguars in Asia. And those Asian Jaguars spread about a few million years ago. Some eventually made their way into the America, while others moved west to Europe. Eventually the European and Asian lines died out (possibly due to competition with other large cat species), but the South American Jaguar, the only large Cat in its range, flourished.

Status : Extinct 1.5 million years
Location : Europe
Size : Length up to 20ft (6m), Weight up to 460lbs (210kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Panthera -- Species : P. gombaszoegensis

Thứ Ba, 9 tháng 10, 2012

Prionailurus rubiginosus
The Rusty-spotted Cat is one of the smallest cat species in the world, and as adults they weigh only a tiny 3.5lbs. For a comparison, that makes them less than half the size of a normal domestic cat!

You'll find these mini-felines in India and Sri Lanka, though good luck spotting one in the wild. They are incredibly secretive and difficult to locate due to their camouflaged fur and small size. It also doesn't help that they have a generally small population size-- it is estimated that less than 10,000 adults remain.

Rusty-spotted Cats are nocturnal and partially arboreal. They often sleep in trees, and flee up into them to escape their own predators, but they do most of their hunting on the ground. Rodents, birds, and small reptiles make up their diet.

Deforestation and the spread of agriculture has hurt this population immensely. They are listed as Vulnerable, are protected throughout most of their range, and are listed in CITES I (in India) and CITES II (in Sri Lanka). However, the population is still on the decline. They are kept in a handful of zoos, but are not common in captivity.

IUCN Status : Vulnerable
Location : India, Sri Lanka
Size : Length up to 19in (48cm), Weight up to 3.5lbs (1.6kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class: Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Prionailurus -- Species : P. rubiginosus

Thứ Tư, 5 tháng 9, 2012

Miracinonyx trumani
The American Cheetah is a cat surrounded in taxonomic controversy. Are they Cheetahs? Are they Pumas? Are they both? Unfortunately, the two species, M. inexpectatus and M. trumani, are known only from fragmentary fossils, so until more turns up it will be difficult to know for sure!

What we do know is that the two species lived in North America during the Pleistocene, from around 3 million to 10,000 years ago. They had characteristics that were very similar to modern Cheetahs (who themselves are taxonomically distinct from all other extant cats). Flat faces, short nasal cavities, flexible backs, and long legs are all similarities between the modern and extinct cats.

However, those similarities might just be due to a case of convergent evolution. There is some evidence to suggest that these Cats are actually relatives of Pumas and Cougers, not Cheetahs. They may have just evolved in the same way as the Cheetah, due to the fact that they lived in the same open plains and hunted the same type of prey. Interestingly, there is a theory that Pronghorn Antelopes, some of the fastest land animals alive, evolved their speed directly as a response to the fast American Cheetahs that hunted them!

There will continue to be questions about the American Cheetahs until we uncover more fossils and information. It may even come to pass that the two species are split up from one another-- M. trumani, for example, is more Cheetah-like than M. inexpectatus.

Status : Extinct for around 10,000 years
Location : North America
Size :  Body length up to 67in (1.7m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Miracinonyx

Thứ Bảy, 14 tháng 7, 2012

Felis silvestris bieti
The Chinese Mountain Cat is a very elusive feline. In fact, they are so hard to find that they were the very last cats to be discovered by science! Even then, most of what we knew was taken from skins, and it wasn't until 2007 that the first photograph was taken of one in the wild! They were once considered to be their own separate species, but genetic testing in recent years has led to reclassification.

This subspecies of Wildcat is endemic to China, where it can be found at high elevation grasslands, coniferous forests, and shrublands. They are active at night, and hunt for small animals like Birds, Pikas, and other Rodents.

It should come as no surprise that the Chinese Mountain Cat is a vulnerable subspecies with a small population size. Estimates state that only around 10,000 mature individuals remain. The intentional poisoning of Pikas has a lot to do with the Cat's decline. The Pika population goes down, lowering the Mountain Cat's food supply, and the cats themselves can become poisoned and die as well. Chinese Mountain Cats are listed in CITES II, and are protected in their native country, though the protection isn't as enforced as it is in other animals.

IUCN Status : Vulnerable
Location : China
Size : Body length up to 33in (84cm), Weight up to 9lbs (20kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : F. silvestris -- Subspecies : F. s. bieti

Chủ Nhật, 24 tháng 6, 2012

Proailurus lemanensis
Meet Proailurus, a cat-like creature from the early Miocene that is shrouded in taxonomic mystery. Its fossils have been found in Europe and Asia, dating back 25-20million years.

Proailurus looked quite a bit like modern Fossas-- they had long bodies and short arms. They also possessed the same binocular vision as modern cats, and a similar dental structure. These prehistoric cats most likely climbed trees and stalked their from their as present-day leopards do.

But is Proailurus a true feline? Or is it even more than that? Many believe that Proailurus is the common ancestor for all cats, but it may also be a common ancestor for other creatures as well. A recent genetic study has placed Proailurus into the Feloidea superfamily, which also encompasses the Hyenas and Viverrids (like the aforementioned Fossa). Additional fossils and genetic studies may shed more light on this in the future.

Status : Extinct for 20 million years
Location : Fossils founds in Europe and Asia
Size : Length around 2ft (60cm),Weight around 20lbs (9kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae S -- Genus : †Proailurus -- Species : †P. lemanensis

Thứ Tư, 23 tháng 5, 2012

Abyssinian
The Abyssinian Cat is yet another domesticated creature that has a slightly confusing back-story. The breed gets its moniker from Abyssinia, an old place name for what is now Ethiopia. Only... there is no evidence that the cats actually came from Ethiopia.

It is more likely that the breed developed further north in Egypt, and before that came from ancestors in Southeast Asia. The cats strongly resemble the felines painted in Ancient Egyptian wall murals, and recent genetic studies show resemblances to cats around the Indian Ocean.

The ancient origins may never be fully understood, but the modern ones are a little bit more clear (with some exceptions of course). The Abyssinian breed as we know it today was first bred in the United Kingdom at the end of the 19th century. Some claim that the cat who started to whole line was a female named Zula who was imported in the 1860s. However, there is no concrete evidence that this story is true. What is factual is that all current pedigreed Abyssinians come from cats bred in the United Kingdom.

In the past 150 years or so, Abyssinians have become incredibly popular. This is thanks to their unusual coloration and their playful, intelligent nature. They are described as being incredibly curious and active, and many turn out to be excellent climbers around the house!

Abyssinians have what is called a "ticked" coat, which is found in only three breeds (the Somali and a the Singapura being the other two). Each hair actually has three or four distinct bands of color, with a very light band at the root and a darker band at the tip. Abyssinians are typically seen in various shades of brown and cream.

Status : Domesticated
Location : Developed in the Untied Kingdom
Size : Length up to 2ft (60cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : F. catus

Thứ Ba, 6 tháng 3, 2012

Felis silvestris lybica
Most people understand that dogs were domesticated from Grey Wolves, but the ancestry of the domestic cat isn't as widely known. Enter the African Wildcat, a Wildcat subspecies that is responsible for all of the housecats we have today!

There are several different Wildcats around the world, spanning across Europe, Asia, and Africa. Though they are all genetically similar, and they all look a heck of a lot like domesticated cats, it is one particular African subspecies (F. s. lybica) that ended up being domesticated by Middle Eastern civilizations around 10,000 years ago.

African Wildcats live throughout the African continent, as well as on the Arabian Peninsula and near the Caspian Sea. There are actually over a dozen subspecies on the continent aside from the domestic ancestor. They live in most habitats, including deserts, forests, and savannas.

The African Wildcat is, unsurprisingly, a carnivore. They hunt by pouncing, and go after small mammals, reptiles, birds, and amphibians. Hunting is done primarily at dawn and dusk. The are solitary animals for the most part, except when a  female is raising a litter of kittens.

The entire Wildcat species is listed as being of Least Concern, but they do face some conservation challenges. The most prominent of these is hybridization; many of the African Wildcats interbreed with domestic cats, resulting in very few genetically pure populations.

IUCN Status : Least Concern
Location : Africa
Size : Body Length around 30in (76cm), Weight up to 14lbs (6.5kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Felis -- Species : F. silvestris -- Subspecies : F. s. lybica, others

Thứ Năm, 12 tháng 1, 2012

So to carry on with my unofficial theme of "cool animals I saw in California Zoos" we come to the Sumatran Tiger. This subspecies is found only on the Indonesian island of Sumatra, and is the smallest of all the extant tigers. For a quick size comparison- the Siberian, or Amur Tiger, the largest of the subspecies, can weigh as much as 475lbs. The Sumatran only reaches around 260lbs.

Once upon a time there were two other subspecies that were closely related to the Sumatran Tiger- the Bali and Javan Tigers. Both went extinct during the 20th century, and the Sumatran Tiger could very well meet that same fate. They are listed as critically endangered, and there could be as few as 400 left in the wild.

It is now illegal to hunt the tigers, but poaching continues to be a major problem (hunting was the major contributor to the extinction of the other Indonesian subspecies). Tiger bones and other body parts are frequently found in countries that no longer have Tiger populations, as their is a high demand for those parts within traditional medicine. Unfortunately as the Tiger population drops, the supply cannot meet the demand and the black market prices grow higher and higher. This only continues to motivate poaching.

Thankfully there are a number of Sumatran Tigers in zoos worldwide, and captive breeding has proven sucessful in a number of locations. The Los Angeles Zoo, for example, had three cubs born this past fall (one has sadly passed away). Those cubs marked the third litter born at the zoo to mother "Lulu."

IUCN Status : Critically Endangered
Location : Sumatra, Indonesia
Size : Length up to 8ft (2.5m), Weight up to 260lbs (118kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Panthera -- Species : P. tigris -- Subspecies : P. t. sumatrae

Thứ Hai, 21 tháng 11, 2011

Wild Barbary Lion, photographed in 1893
Barbary Lions are members of a Lion subspecies that once lived throughout northern Africa. They are now considered to be extinct in the wild. There may be some captive specimens left, but there is some controversy as to whether many are true members of the subspecies.

The history of the Barbary Lion is a storied one. They were once fought off by the ancient Egyptians, and they were captured by the Romans for use in gladiatorial events. They also lived in the English Royal Menagerie (and later in the Tower of London) as far back as the 12th and 13th centuries. Morroccan Kings and Sultans  kept Barbary Lions, and there are some captive individuals today who are said to be descendants of the "Royal Lions."

Barbary Lions were huge. Adult males could weigh as much as 600lbs, making them the largest of the subspecies. They also had shaggy manes that extended well beyond their necks, reaching to their backs and even covering their undersides. They also had a grayer coloration to their manes than other Lions.

Possible Captive Barbary Lion
Interestingly, Barbary Lions have more in common genetically with Asiatic Lions than with other African Lions. This may be because of the large Saharan divide between the Barbary Lions and their southern relatives. Another theory is that the now completely extinct European Lion helped to bridge the gap between the cats living in North Africa and Asia.

Once upon a time it was believed that any long maned lion could be a descendant of the wild Barbary Lions. This has been proven untrue. Lion mane size is actually dependent on outsides factors, including temperature. After the last Barbary Lions were killed, various zoos and organizations claimed to have these lions in captivity, including Lions related to the Royal Lions in Morocco. Genetic testing on museum specimens (and on skulls from the Tower of London!) has helped to identify markers of the subspecies, but there is still a great deal to be known about their genetic distinctness. Until everything gets sorted out, efforts are being made to keep the remaining lions in their own selective breeding group.

IUCN Status : Extinct in the Wild since the 1920s
Location : North Africa
Size : Weight up to 600lbs (272 kg) in males, 400lbs (180kg) in females
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Carnivora
Family : Felidae -- Genus : Panthera -- Species : P. leo -- Subspecies : P. l. leo