Hiển thị các bài đăng có nhãn Raptor. Hiển thị tất cả bài đăng
Hiển thị các bài đăng có nhãn Raptor. Hiển thị tất cả bài đăng

Thứ Năm, 10 tháng 4, 2014

Accipiter gentilis
Today's animal is the Northern Goshawk-- a bird that is found in North America, Europe, and Asia. It also happens to be one of the largest Hawks in North America, and is the largest of its genus in that range.

The Northern Goshawk has a dark back and wings, but an underside of light-colored feathered covered in dark lines. They also have white eye stripes and long tails. The exact chest coloration does vary by location-- some individuals in Siberia are almost completely white!

These raptors are incredibly powerful and persistent predators. They have been observed chasing after prey for close to an hour! They, like many birds of prey, are opportunistic feeders, and will go after rodents, hares, small birds, geese, and even larger mammals like foxes and raccoon!

Spring is the breeding season for these birds, and during that time they will perform undulating flight displays in order to entice a mate. Once mates are chosen the birds often pair for life. 2-4 eggs are laid at a time, and the male will do most of the hunting and feeding while the female incubates. Young Goshawks will hang around in their parents' territory for about a year before reaching sexual maturity and finding and mate and range of their own.

IUCN Status : Least Concern
Location : North America, Europe, Asia
Size : Length around 27in (70cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Accipitridae -- Genus : Accipiter-- Species : A. gentilis
Image :  Doctor Rukinogi

Thứ Hai, 10 tháng 3, 2014

Xenoglaux loweryi
The Long-whiskered Owlet is a tiny little bird of prey that is found only in the Cloud Forests of a very small section of Peru. It is estimated that there are as few as 250 remaining in the wild, giving the bird an "Endangered" status.

Long-whiskered Owlets are some of the smallest Owls in the world-- they are only about 4-6 inches in total body length, and weigh less than 2 ounces! They are best identified by their long facial feathers that jut outwards, giving them the name-sake whiskered look.

Not much is known about these birds habits and behaviors. They have only been known to science since 1976, and captured a handful of times. Needless to say, they have not been well studied. Their tiny, remote range and small size make them especially difficult to track down, and it actually made news when one was spotted back in 2007.

IUCN Status : Endangered
Location : South America
Size : Length up to 6in (15cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Xenoglaux -- Species : X. loweryi
Image : Cornell Lab of Ornithology

Thứ Ba, 4 tháng 3, 2014

Accipiter striatus
The Sharp-shinned Hawk is the smallest hawks in all of North America, and one of the smallest in the entire world. Their bodies measure between 9 and 13 inches, and their short wings give them a span that tops out at only 22in! As with most birds of prey, the females are larger than the males-- in this case up to 1.3 larger!

These little birds of prey are found primarily in North and Central America, though some make their way down to South America as well. Many are year-round residents, while others migrate between the north and south. They are found primarily in forested areas.

The prey of a Sharp-shinned Hawk depends on the size of the Hawk itself. A 4in difference in body length is a pretty big deal! Songbirds make up most of their diet, but larger Hawks will go after Quails, Pigeons, and even small Falcons!

One particularly interesting fact about these birds is that they will continue to feed their offspring for quite a while after they have fledged. At first they bring the food to the nest, but eventually they feed their children while flying, passing the prey to them in mid-air.

IUCN Status : Least Concern
Location : North, Central, and South America
Size : Length around 1ft (30cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Accipiter-- Species : A. striatus
Image : NPS Photo

Thứ Ba, 14 tháng 1, 2014

Bubo virginianus
The Great Horned Owl is a truly great bird-- they are the second largest Owls in the Americas! (Second to the Snowy Owl). These big birds of prey have a body length of over 2ft, and sport two long feather tufts that give them the "horned" name. Males are slightly smaller than females (common in birds of prey), though they do have louder, deeper voices.

Great Horned Owls live in both North and South America, and are found in a variety of different open habitats-- including deserts! Their diverse habitat preference also means that they have a very diverse diet. The Owls will eat rodents, rabbits, insects, reptiles, fish, and even other birds of prey like Peregrine Falcons!

Male and female Great Horned Owls form monogamous pair bonds, often for life. They occupy territories that they defend vigorously, and they will readily kill to protect their offspring-- even members of their own species.

The Owls produce a single brood of offspring each yeah, laying between 1 and 4 eggs. The eggs incubate for close to 40 days, and hatch in the early Spring. While incubating, the female Owl will rarely leave the nest-- her mate will protect the territory and bring her food. After the offspring hatch, he will feed them for a few weeks as well. Young Owls start to fly at about 7 weeks, and will leave their parents in the late Fall or early Winter, when it is time for a new breeding cycle to begin.

Because of their massive range and their relatively stable population, the Great Horned Owls are listed as being of Least Concern.

IUCN Status : Least Concern
Location : North and South America
Size : Body length up to 2in (.6m), Wingspan up to 5ft (1.5m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Bubo -- Species : B. virginianus
Image :  Shudrburg

Thứ Sáu, 13 tháng 12, 2013

Aquila fasciata
The Bonelli's Eagle is named for 19th century Italian Ornithologist Franco Andrea Bonelli. It is a large bird, with a body length of around 2ft, and can be found in southern Europe, southern Asia, and throughout most of Africa.

These Eagles are identified by their brown upper-parts, dark-streaked white under-sides, and by the black band at the end of their tail. Adults and juveniles can be told apart by that band-- Juveniles don't have it. Another way to know a Bonelli's Eagle is near? Their call! They make a klu-klu-klu-klee sound while near the nest.

Bonelli's Eagles prefer to live in areas that are neither too open, nor too dense with trees. They typically hunt from trees, swooping down on ground-dwelling prey when spotted. Birds and Lagomorphs are their most common targets.

Did you know that many species of Eagle build multiple nests at a time? The Bonelli's Eagle is one of those species. Pairs mate for life, and will build as many as six nests within their territory. And these are no small nests either-- they can be more than 2m across and 1.5m deep, and the pair will maintain and add to them every year. One theory for the multiple nests is that the birds will have someone else to go should their current nest become unusable.

IUCN Status : Least Concern
Location : Europe, Africa, Asia
Size : Length up to 2ft (60cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Aquila -- Species : A. fasciata
Images : Paco Gomez

Thứ Hai, 28 tháng 10, 2013

Surnia ulula
The Northern Hawk-Owl has a range that spreads across North America, Europe, and Asia, yet they are one of the least studied birds-of-prey out there. They live only in the far north, in remote areas, and a single bird can live quite far away from its nearest neighbor. So even though their three subspecies circle the Arctic, we are unsure of what their actual population size is!

What we do know about these birds is that, like many Owls, the females are slightly larger than the males. They are also, interestingly, diurnal. This of course breaks the stereotype of Owls hunting only at night!

When it comes to their meals, the Northern Hawk-Owls feed primarily on rodents and rabbits. Because the small mammal populations spike every couple of years, the Owl populations fluctuate as well. Years with fewer rabbits, for example, mean that the Owls have less to eat and both produce less offspring, and decrease from starvation.

At present, the Northern Hawk-Owl is listed as being of least concern. However, it is believed that their population is declining, though there is little concrete evidence to back it up. More effective monitoring must be done to both learn more about these birds, and to prevent any major conversation concerns.

IUCN Status : Least Concern
Location : North America, Europe, Asia
Size : Body length up to 17in (43cm), Wingspan around 18in (45cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Surnia -- Species : S. ulula
Image : BS Thurner Hof

Thứ Ba, 17 tháng 9, 2013

Harpyopsis novaeguineae
Meet the Papuan Eagle, a large bird of prey that happens to be the only member of its genus, Harpyopsis. They do actually belong to a subfamily that contains three other birds, including the South American Hapry Eagle, and the Papuan Eagle is also sometimes referred to as the Papuan Harpy Eagle because of that close relationship.

You could probably guess that the Papuan Eagle lives in Papua New Guinea. They are endemic to the island of New Guinea, and are one of its top predators. They feed primarily on Phalangers, which are a type of tree-dwelling Marsupial. The Eagles fly above the canopy, spot the Phalangers, and then swoop in and take them right from the trees.

Papuan Eagles are listed as Vulnerable because they only live in one location on the entire planet, because that location is undergoing habitat loss, and because the Eagles are hunted for their feathers, reducing their population size.

IUCN Status : Vulnerable
Location : New Guinea
Size : Length up to 3ft (.9m), Wingspan up to 5ft (1.6m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Harpyopsis -- Species : H. novaeguineae
Image : Hector Ceballos-Lascurain

Thứ Ba, 10 tháng 9, 2013

Meet the Palm-nut Vulture, an interesting creature that is both like its Vulture relatives, and quite different at the same time!

There aren't many Birds-of-Prey that consume vegetation on a regular basis, but the Palm-nut Vulture does! More than half of their adult diet consists of palm leaves and fruits, and as juveniles it is almost the entire thing! The remain adult diet is make up of fish and invertebrates, though they are also rarely found at the large animal carcasses that other Vultures are known to scavenge at.

Palm-nut Vultures can be found throughout Sub-Saharan Africa, and are identified by their white feathered heads and shoulders, black wings, and red skin patches around the eyes and beak.

As with many Birds-of-Prey, the Palm-nut Vultures are monogamous, and each breeding pair will raise a single chick together during the breeding season.

IUCN Status : Least Concern
Location : Sub-Saharan Africa
Size : Length up to 2ft (60cm), Wingspan up to 60in (1.5m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Accipitridae -- Genus : Gypohierax -- Species : G. angolensis
Image : DickDaniels

Thứ Ba, 27 tháng 8, 2013

Falco rupicoloides
Unsurprisingly, the Greater Kestrel is one of the largest Kestrel Species (though they are still small overall when compared to other birds of prey.) These members of the Falcon family measure jsut over 1ft in length, and have a wingspan of around 2.5ft.

Greater Kestrels have a range that extends across Southern and Eastern Africa. They inhabit open tracts of land, including savanna and semi-desert locations. These birds share their range with other Kestrel species, but can be identified by their larger size, white eyes, pale reddish coloring, and the dark bars that extend down their wings and tail. Males and females have identical plumage.

When it comes to hunting, the Great Kestrels wait on high perches, using their sharp eyes to locate prey in the brush below. They most commonly hunt ground-dwelling animals like lizards, insects, and rodents, but they will also occasionally catch birds in flight.

Speaking of flight, the male Kestrels put one some pretty spectacular aerial shows when it comes time to snag a mate. They dive, roll, and hover in place in hopes to attract a lady. Showing off their silvery under-wings is quite the turn on!

After breeding the eggs (up to 7 of them!) will be laid in an old nest built by another bird species. Why build your own when there are perfectly good nests just sitting around? The female does all of the incubating, and the chicks will stay with their parents for about 2 months.

IUCN Status : Least Concern
Location : Southern and Eastern Africa
Size : Body Length up to 14.5in (37cm), Wingspan up to 33in (84cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Falconidae -- Genus : Falco -- Species : F. rupicoloides
Image : Frank Vassen

Thứ Sáu, 10 tháng 5, 2013

Aquila pennata
Allow me to introduce you to the Booted Eagle, a much smaller bird of prey than many of the more famous Eagle species. These birds have a body length of around 1.5ft, with a wingspan of up to 4ft. They come in two different color forms-- pale and dark. While the birds all share dark backs and wings, they either have pale undersides, or very dark, streaked undersides. Booted Eagles also have heavily feathered legs.

The Booted Eagles have a pretty large range that extends across southern Europe, northern Africa, and western and central Asia. Because they live in so many places it is unsurprising that they also exist in a variety of habitats. Woodlands, grasslands, and even dry desert-like areas are home turf for these Birds.

The habits of these Eagles also vary due to their many habitat options. In some locations they prefer to feed on other birds, taking them right out of the air. But in other locations reptiles and rodents are more popular dinner fare. Even nesting differs. Booted Eagles that live further north tend to nest more often in trees, while those in the south take to cliffs.

One final interesting note is that the Booted Eagles are actually close genetic relatives to the now-extinct Haast's Eagles that lived all the way in New Zealand. This is pretty amazing considering the distance and the size differentiation. Haast's Eagles had 10ft wingspans and could hunt Moas!

IUCN Status : Least Concern
Location : Europe, Asia, Africa
Size : Length up to 18in (46cm), Wingspan up to 4ft (1.2m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Aquila -- Species : A. pennata
Image : Lip Kee Yap

Chủ Nhật, 24 tháng 3, 2013

Mascarenotus sauzieri
Once upon a time the Mauritius Owl was the largest predator on the entire island that it was named for. That all changed when humans arrived. It fared better than some of the smaller bird species, which fell victim to all the introduced cats and rats rather quickly. Alas, it did go
extinct though, with an estimated date around 1850.

It took a while before people realized that the Mauritius Owl was just one bird. There were no official descriptions until the late 1700s, and the bones that were discovered led scientists to think that these birds were related to Barn Owls. By the 1800s it was determined that the Mauritius Owls were from a different genus entirely, and shared it with two other Mascarene species that are now also extinct.

One it was actually correctly identified in the early 19th century (though the official name did not come till 1893), it wasn't very long before they went extinct. The islands were cultivated for sugarcane and tea, and the Owls lost their habitat. They were reported as extinct in 1859.

IUCN Status : Extinct since the 1850s
Location : Mauritius
Size : Body length around 2ft (60cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Mascarenotus -- Species : M. sauzieri
Image : Illustration by Emile Oustalet

Thứ Bảy, 16 tháng 3, 2013

Falco subbuteo
The Eurasian Hobby is a species of Falcon that is small and slim, with long wings that resemble those of a Swift. They live in Europe, Asia, and Africa, inhabiting open country areas. They are also migratory, with populations moving to central Africa and southeast Asia during the winter months.

These birds are very fast, and use that speed and agility to hunt down their prey. They are one of the quickest birds on the planet, able to reach speeds up to 100mph! Eurasian Swifts usually eat flying insects, consuming them on the go, but they also eat birds and other small vertebrates.

The breeding season for these birds actually coincides with the peak season for their prey. Their chicks hatch  in late summer, which is the prime time for both dragonflies, and for fledgling birds that are still novices at flying. This gives the Hobby chicks more to eat!

IUCN Status : Least Concern
Location : Africa, Europe, Asia
Size : Body Length up to 14in (36cm), Wingspan up to 33in (84cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Falconidae -- Genus : Falco -- Species : F. subbuteo
Image : Biopauker

Thứ Bảy, 16 tháng 2, 2013

Accipiter superciliosus
The Tiny hawk is very appropriately named-- females are only around 10in long, and the males are even smaller. This makes them one of the smallest Raptors in the entire world.

Tiny Hawks live in Central and South America, having a very patchy throughout a handful of countries. They live in wet, lowland forests. You'll identify them by their small size, and by their greyish-brown upper feathers with buff, barred undersides.

When it comes to hunting, the Tiny Hawks seek out a high perch and scan their surroundings for prey. They hunt other birds, especially Hummingbirds, and will snatch them either in mid-flight, or while they are themselves resting on perches.

Currently the Tiny Hawks are listed as being of Least Concern. They have a very large range, and appear to be common throughout it.

IUCN Status : Least Concern
Location : South and Central America
Size : Length up to 8in (20cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Accipitridae -- Genus : Accipiter -- Species : A. superciliosus
Image :  Birding Brazil Tours

Chủ Nhật, 13 tháng 1, 2013

Asio capensis
Marsh Owls live in Madagascar and throughout Central and Southern Africa. Their primary habitats are (unsurprisingly) wetlands, marshes, and savanna areas.

These owls actually build their nests on the ground, hiding then without dense tufts of grass. There they lay up to three eggs each season, which are incubated by the mother. The hatchlings fledge after 35 days.

Because there are few perches in their habitats, these Owls hunt by soaring high above the plains and wetlands, spotting out they prey with their keen eyesight. Once targeted, they swoop in to retrieve their meal.

Overall, the Marsh Owls are listed as being of least concern. They have a very large range, and even though they are dropping number in a handful of local areas, there are still enough of them to be at low risk.

IUCN Status : Least Concern
Location : Africa and Madagascar
Size : Length up to 14in (37cm), Wingspan up to 40in (1m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Asio -- Species : A. capensis

Thứ Hai, 7 tháng 1, 2013

Torgos tracheliotos
The Lappet-faced Vulture is one of the largest Vultures in the world-- they have wingspans of up to 9.5ft! These huge birds of prey around found in Africa and in parts of the Middle East, where they are split into two location-based subspecies.

"Lappet-faced" refers to the skin flaps on their bald heads. As with many other scavenging birds, these Vultures lack feathers on their faces, because that allows them to stay cleaner when digging around in carcasses.

These birds have very powerful beaks, and can break down carrion better than some of the smaller Vultures can. In fact, they often steal kills from their littler cousins, because they aren't dependent on the softer, fresher tissues for food. They actually hunt by sight, spotting other Vultures and going after those meals. Lappet-faced Vultures are not strictly scavengers though-- they have also been spotted staking out ant and termite mounts and taking little insect snacks.

Sadly, this impressively large bird is Vulnerable, and on the decline. A major threat is actually poisoning by humans. Farmers leave out traps to protect their livestock, and though these traps are more intended for the creatures that actually kill the farm animals, the scavenging Vultures will snag them too. Habitat destruction for agriculture and construction has also damaged these birds, especially their nesting sites.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Africa
Size : Length up to 45in (115cm), Wingspan up to 9.5ft (2.9m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Torgos-- Species : T. tracheliotos

Chủ Nhật, 26 tháng 8, 2012

Falco berigora
Meet the Brown Falcon, a smallish Falcon that lives in just about every type of habitat in Australia (except for dense forests). Unsurprisingly, they have brown feathers-- darker on top, more buff colored underneath. They also sport tear strips below the eyes.

Brown Falcons are carnivores that feed on small mammals, as well as on a variety of birds, reptiles, and insects (they tend to eat more insects during the winter months). In order to hunt, they wait very patiently on perches, gazing down to watch for passing prey. The Falcon then swoops down, grabs its new meal, and kills it with a bite to the spine.

Breeding usually takes place from June to November, and the birds often recycle nests that were build by other Falcons. Both parents will help to incubate and feed the young birds, but it if often the male that laves the nest to find food.

Brown Falcons are very common throughout Australia, and can be spotted quite easily (reminds me a bit of the Red-tailed Hawks that we have in North America!)

IUCN Status : Least Concern
Location : Australia
Size :  Length up to 19in (50cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order-: Falconiformes
Family : Falconidae -- Genus : Falco -- Species : F. berigora

Thứ Sáu, 24 tháng 8, 2012

Ninox rumseyi
We've been learning about many extinct animals lately, so I thought today we'd shift gears and talk about a species that is extant but was just discovered-- an example of all the mysterious animals out there that are completely new to us!

The Cebu Hawk Owl is actually one of two new Owl species found in the Philippines. They are so new that the first publications regarding them just came out this month!

The Owls was discovered by a team that has spent fifteen years researching the calls of the local Hawk Owls. It was once believed that these vocalizations all came from the same species, and an investigation was taking place to determine if there were new subspecies out there.

The interesting thing about these Owl calls is that they are not learned, like the calls of Parrots. Each call is unique to their species or subspecies, an is ingrained into their DNA. The calls of the Cebu Hawk Owl, and that of the other new species, the Camiguin Hawk Owl, were so different that scientists were able to classify them as a new species entirely.

The calls aren't the only feature distinguishing them from the other Philippine species. They also have differences in plumage, body shape, and body size when compared to the previous known species.

There is still much to learn about the Cebu Hawk Owl-- there are many many vocal recordings, but only one has ever been seen.

Status : Possibly endangered
Location : Philippines
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Genus : Ninox -- Species : N. rumseyi

Thứ Năm, 26 tháng 7, 2012

Falco duboisi
A few days ago we learned about an entire genus of Tortoises that went extinct from the Mascarene Islands in early 19th century. Today's animal didn't make it that long-- the Réunion Kestrel was gone before 1700.

It is a similar sad story, with the arrival of man prompting a fast decline... But the exact cause of the extinction is still a bit of a mystery. European colonization was in full swing by the mid 17th century, and the last time one of these birds was recorded as being alive was in 1672. A few may have hung in there for a while longer, but by 1700 they were considered extinct. Persecution probably played a part in their decline, but if there were other factors, they remain unknown.

Everything we know about the Réunion Kestrel comes from fossils and a few notes written by in the 1670s. They probably lived throughout the island, inhabiting open areas. They probably fed on smaller birds, as other Kestrels do, and may have taken domestic chickens (prompting some of that persecution). Unfortunately, little else is known about their behavior and lifestyle, as they were only known to science for a few short years before completely disappearing.

Réunion Kestrels are the only Kestrels to have gone extinct. Interestingly, the nearby island of Mauritius has its own extant Kestrel species, though it is listed as Vulnerable.
IUCN Status : Extinct
Location : Reunion Island
Size : Length up to 14in (36cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Falconiformes
Family : Falconidae -- Genus : Falco -- Species : F. duboisi

Thứ Ba, 3 tháng 7, 2012

Nisaetus alboniger
The Blyth's Hawk-Eagle is a really funky looking bird of prey, with a tall black crest and a black and white spotted breast. They are considered small for Eagles, but are medium-sized when compared to all birds of prey, sporting body lengths just short of 2ft. The common name for the bird comes from Edward Blyth, an English zoologist who was the curator of the Asiatic Society of Bengal.

You can find the Blyth's Hawk-Eagle in parts of Malaysia, Indonesia, and Singapore. They live inside and on the fringes of lowland and low mountain forests, living at altitudes of less than 1800m. They hunt from perches of a variety of heights, taking animals like small reptiles and bats.

When it comes to breeding, the Hawk-Eagles build very large, deep nests. So deep, in fact, that an adult bird can sit in the nest and not be seen from eye level! They lay only one egg at a time, but the exact incubation period and time to fledge is unknown.

Blyth's Hawk-Eagles, along with other members of their genus, used to be classified within Spizaetus, the group that New World Hawk-Eagles belong to. However, recent molecular studies have shown that the New World and Old World birds should belong to two different genera, and thus the Blyth's and their close relatives were all moved to Nisaetus.

IUCN Status : Least Concern
Location : Southeast Asia
Size : Length up to 21in (55cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Accipitriformes
Family : Accipitridae -- Genus : Nisaetus -- Species : N. alboniger

Thứ Bảy, 30 tháng 6, 2012

Nesasio solomonensis
Say hello to the Fearful Owl, a very large owl that sports a dark face and very distinctive white eyebrows. They are very similar in appearance to the Whekau, or Laughing Owl. And if nothing is done about the downward trend they are on, they might just be extinct like the Whekau as well!

The Fearful Owl is a tropical owl found in lowland forests of Papua New Guinea and the Solomon Islands. They are very rarely seen, but they do have their own Solomon Islands postage stamp! These Raptors are a top predator in their range, most commonly feeding on the Northern Common Cuscus, along with other Cuscus species. Cuscus hunting is one of the reasons that the Fearful Owls are now Vulnerable-- their main prey is being over-hunting by man, giving them fewer things to eat.

Another reason for their decline is the growth of the logging industry. Fearful Owls need the forests in order to survive, and without them they have no where to go. It is estimated that only 6,000 of these birds remain, and there are currently no major conservation efforts in place to keep them around.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Papua New Guinea, Solomon Islands
Size : Length up to 15in (38cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Strigiformes
Family : Strigidae -- Genus : Nesasio-- Species : N. solomonensis